Mapa de bits

No s'ha de confondre amb Matriu de punts.
Ampliació d'un gràfic ràster, a l'esquerra amb repetició de píxels, a la dreta amb un filtre Mitchell-Netravalii
Un patró de punts es pot simplificar mitjançant un gràfic ràster

Un mapa de bits és una tècnica de representació d'una imatge mitjançant una sèrie de línies i columnes de píxels. També es diu imatge rasteritzada, bitmap, ràster.[1][2] És una transformació digital d'una forma analògica que permet la transmissió, la impressió i la transformació d'imatges per via electrònica.

A les imatges rasteritzades es defineixen la seva alçada i amplada (en píxels o punts per polzada) i per la seva profunditat de color (en bits per píxel), que determina el nombre de colors diferents que es poden emmagatzemar en cada píxel i la qualitat del color de la imatge.

Els gràfics rasteritzats es distingeixen dels gràfics vectorials en què aquests darrers representen una imatge a través de l'ús d'objectes geomètrics com corbes de Bézier i polígons, no del simple emmagatzemament del color de cada píxel. El format d'imatge matricial està àmpliament estès i és el que se sol emprar per prendre fotografies digitals i realitzar captures de vídeo. Per la seva obtenció es fan servir convertidors analògic-digitals, com ara escàners i càmeres digitals.

  1. «ràster». A: Societat de la informació : noves tecnologies i internet : diccionari terminològic. 2a edició. Barcelona: Termcat, 2003. ISBN 84-393-6127-0. 
  2. Seva i Llinares, Antoni. «rastrum, rado». A: Diccionari Llatí-Català. Barcelona: Ed. Enciclopèdia Catalana, 1993 (2007), p. 1215, 1212. ISBN 978-84-7739-631-4. 

Developed by StudentB